Hemavlivning

Hemavlivning


När är det dags?



Det kan ibland vara svårt att ta ett så svårt beslut, som att välja att säga farväl till sitt älskade husdjur. Det är dock det avtalet vi sluter den dagen vi väljer att ta hand om en levande varelse. Att skydda det från onödigt lidande.

Du kan fylla i schemat som finns här om du är tveksam.


Det är ingen som har ångrat att de har låtit sitt djur somna in för tidigt, men en del inser i efterhand att de väntade alldeles för länge. Så försök vara objektiv i din bedömning eller fråga någon utomstående om en ärlig åsikt kring ditt djurs mående. Det är lätt att bli hemmablind och att man då omedvetet utsätter sitt djur för ett lidande.

Förberedelse inför besök



Boka en tid via hemsidans tidsbokningslänk. Fyll i alla uppgifter om er och djuret inkl vikt. När ni har fått en bokningsbekräftelse av mig, är tiden bokad.
Är det en stor hund har jag svårt att förvara i kylrum och föredrar att besöket bokas en morgon/förmiddag – då krematoriet enbart har öppet ml 8-12 på vardagar.

Inför mitt besök kan det vara bra att förbereda vissa administrativa saker.

NI behöver fylla i en anmodan om avlivning här eller om ni har ett ombud i ert ställe behöver ni fylla i en fullmakt här.

Behöver ni tex ett livintyg till ert försäkringsbolag så prata med dem innan, så ni har alla papper klara vid besöket.
Ibland har ni varit på klinik innan med en längre sjukdomshistorik och då kanske den veterinären behöver fylla i något eller jag behöver en journalkopia för att kunna fylla dokumentet. Normalt ska ni fylla i en del av dokumentet och jag en annan del och så kan ni skicka in det till försäkringen tillsammans med kvittot för mitt besök.

Kräver försäkringsbolaget obduktion av djuret måste ni själv transportera kroppen till större djursjukhus för detta och efterföljande omhändertagande. Jag kan bistå med transporten dit mot ersättning.

Vid vanliga försäkringsärenden i samband med avlivningar räcker kvittot för besöket.

Vill man begrava djuret i sin trädgård bör man fråga kommunen om lov samt följa deras riktlinjer om djup samt täckning av graven.

Vill ni att jag ska ta hand om eftervården kan det vara bra att ha pratat igenom om ni vill ha samkremering med andra djur, separat kremering och vilken urna ni i så fall vill ha till askan. Ni kan hitta de olika urnorna på SYSAV’s hemsida här:  SYSAV

Pappurnan ingår i priset för separat kremering. Urnan hämtas på Djurkremeringen. Jag kan i vissa tillfällen hämta urnan och lämna hos er mot ersättning.

Jag brukar skicka ett sms när jag är på väg med ungefärlig ankomsttid. Det kan vara bra att - om möjligt - rasta hunden innan, så blåsan är tom.

Under besöket:



Vid ett hembesök, för att låta din hund eller katt somna in i hemmet, brukar proceduren vara att vi först går igenom all administration och betalning. Vi pratar lite och jag skriver journal och går igenom vad som kommer hända härnäst.

Sedan hälsar jag på din hund eller din katt. Jag börjar med att ge en lugnande spruta. Ibland uppe på hjässan ibland i en muskel på skinkan. Beroende på djurets temperament och storlek mm.
Sedan går det 10-15 minuter så brukar djuret ha fallit i en djup sömn och är inte längre vid medvetande. Jag kollar efter djupsmärtreaktion i tassarna. När djuret inte känner något går jag vidare med den sista sprutan.

Man kan välja om man vill vara med eller lämna rummet och komma tillbaka sedan. Beroende på djuret så kan jag antingen ge ett stick i buken (oftast katt och små hundar) eller ett hjärtstick (små till stora hundar). Beroende på metod så kan det se lite olika ut.

Vid bukstick brukar djuret andas mindre och mindre för att sedan helt sluta andas efter en stund. Det kan ta lite olika tid men allt från några sekunder till några (ibland flera) minuter. Vid hjärtstick kan djuret andas lite snabbare (ibland lite flåsigt) och sedan sträcka på sig för att sedan sluta andas. Det brukar ta någon minut cirka.

Efter en liten stund lyssnar jag på hjärtat.
Därefter får ni om ni vill sitta med ert djur tills ni känner er klara.
Ha ni beställt hjälp med eftervården hjälper jag er med detta. Är det en större hund över 15 kg behöver jag hjälp att bära. Har ni valt att själv ta hand om eftervården, så brukar jag smyga ut så ni kan sörja i lugn och ro.

Besöket brukar ta 1-1,5 timme ca beroende på omständigheter.

Efter besöket



Skicka in era papper till försäkringen.

Hundar som avlivats ska avregistreras via Jordbruksverkets hundregister vilket kräver e-legitimation i valbar form.

Katter som avlivats ska avregistreras via meddelande till SKK’s DjurID eller SVERAK´s ID-register beroende på vilket register som din katt har registrerats i (kan vara registrerad i båda).

För dem som själv vill ombesörja eftervård finns Djurkrematoriet Sysav vid Spillepengen i Malmö. Där hämtas också askan om djuret ska kremeras separat, och det går bra att välja urna på plats.

Vid tider på dygnet när detta är stängt, kan man mot avgift få lämna in sitt djur till Malmö Djursjukhus, så ombesörjer de eftervården och kontakten med dig. Djursjukhuset Malmö 040-552200

Hämta askan på Djurkrematoriet efter 2-5 vardagar.