FAQ

🐾 Vanliga frågor (FAQ)

Om hemavlivning av hund och katt med Vetcare.se

❓ Hur går en avlivning i hemmet till?

När jag kommer hem till er börjar vi med pappersarbetet och därefter ett lugnt samtal, där jag förklarar varje steg i processen. Ni får tid att ställa frågor och säga farväl i er egen takt. Djuret får först en lugnande spruta för att somna in tryggt. När det är dags ges en överdos sömnmedel som gör att djuret stilla somnar in.

❓ Gör det ont för djuret?

Nej. Mitt främsta fokus är att det ska vara en lugn och smärtfri process. Först får djuret ett lugnande medel som gör att det slappnar av och somnar in. Denna första injektion kan speciellt för katter och små hundar svida lite och de reagerar mycket kortvarigt på detta. Det brukar gå över inom få sekunder. Det går ca 10-15 minuter så sover djuret tugnt. Sedan ges en överdos sömnmedel, som gör att hjärtat stilla stannar och djuret slutar att andas.

 

❓ Vad behöver vi förbereda inför hembesöket?

Det viktigaste är att ni själva känner er så trygga som möjligt. Välj en lugn plats där ert djur känner sig hemma – kanske på sin favoritfilt eller i soffan. Tänd gärna ett ljus eller spela lugn musik om det känns fint för er. Jag tar med allt som behövs medicinskt. Rasta gärna hunden innan besöket – om möjligt.

❓ Vad kostar det att avliva hund eller katt hemma?

Priset beror på djurets vikt och var ni bor. Ring eller sms:a mig gärna på 0761-630321 för exakt pris. Jag prioriterar alltid värdig vård i livets slutskede.

❓ Kan vi få hjälp med kremering?

Ja. Jag samarbetar med ett SYSAV Djurkremering och kan hjälpa er med transport, kremering och urnor om ni önskar. Ni kan välja mellan separat (ni får askan tillbaka) eller gemensam (kremeras med andra djur – ingen aska tillbaka) kremering.

❓ Var hämtar vi askan efter kremering?

Om ni väljer separat kremering brukar det gå att hämta efter cirka en vecka. Uppstår avvikelser kontaktar jag eller krematoriet er och meddelar dag för avhämtning.

Adress

Spillepengsgatan 13, 211 24 Malmö

Telefon040-635 18 00

Öppettider: Vardagar ml 8-12.

❓ Får man begrava sin hund eller katt i trädgården?

I vissa fall är det tillåtet att begrava sitt husdjur på sin egen tomt, men det är inte tillåtet i alla kommuner. Reglerna varierar, så du behöver kontakta din kommun innan du gör en hembegravning.

Om det är tillåtet gäller vanligtvis följande krav:

  • Djuret ska grävas ner minst 1 meter djupt.
  • Graven ska ligga minst 5 meter från vattentäkt, brunn eller vattenledning.
  • Kroppen ska täckas så att andra djur inte kan gräva upp den.
  • Det får inte finnas risk för att djuret orsakar förorening eller påverkar miljön negativt.

Använd gärna kalk eller lägg kroppen i en nedbrytbar säck (inte plast) eller kista.

Är du osäker eller om hembegravning inte är tillåten, så hjälper jag dig gärna med kremering via ett godkänt djurkrematorium, med möjlighet till både gemensam och separat kremering.

 

❓ Gör det ont för djuret?

Nej. Mitt främsta fokus är att det ska vara en lugn och smärtfri process. Först får djuret ett lugnande medel som gör att det slappnar av och somnar in. Denna första injektion kan speciellt för katter och små hundar svida lite och de reagerar mycket kortvarigt på detta. Det brukar gå över inom få sekunder. Det går ca 10-15 minuter så sover djuret tugnt. Sedan ges en överdos sömnmedel, som gör att hjärtat stilla stannar och djuret slutar att andas.

❓ Hur snabbt kan vi få en tid?

Jag försöker vara så flexibel som möjligt, även på kvällar och helger. Tveka inte att höra av dig – sms går oftast snabbast. Jag återkommer så snart jag kan. SMS’a på 0761-630321.

❓ I vilka områden gör du hembesök?

Jag utgår från Svedala och gör hembesök i sydvästra Skåne, t.ex. Lund, Malmö, Trelleborg, Staffanstorp, Vellinge, Skurup och närliggande orter.

❓ Hur kan vi prata med barn om att vår hund eller katt ska dö?

Det är viktigt att vara ärlig och tydlig när man pratar med barn om döden. Använd gärna ord som “dö” eller “avliva”, istället för omskrivningar som “somna in”, eftersom små barn annars kan bli oroliga över att själva sova eller somna.

Förbered barnet i god tid om det är möjligt. Förklara att djuret är så sjukt att det inte kommer att bli friskt, och att det därför ska få hjälp att dö för att slippa lida. Berätta gärna att veterinären kommer hem till er, och att ni alla kommer att vara tillsammans i en trygg miljö när djuret dör.

Barn reagerar olika – en del vill vara med under hela processen, andra inte alls. Låt barnet själv bestämma, och visa att alla känslor är okej. Många barn tycker om att rita teckningar, skriva brev eller ge ett gosedjur till sitt djur som en del av avskedet.

❓ Hur är det att vara med när ens djur dör?

Att vara med när ens hund eller katt dör kan vara både smärtsamt och vackert. Många djurägare upplever att det ger en känsla av avslut och trygghet att få vara nära och hålla sitt djur den sista tiden.

När djuret får det lugnande medlet som första steg blir det trött och slappnar av, ibland inom några minuter. Du kan sitta bredvid, klappa och prata med djuret precis som vanligt. När det väl är dags att ge det avslutande medlet har djuret redan förlorat medvetandet och känner inget obehag. När jag ger den sista sprutan kan hunden andas lite snabbare/djupare och sträcka lite på sig. Hjärtat stannar, djuret slutar att andas – ofta utan några ytterligare stora synliga reaktioner. Men ibland kan det förekomma små muskelryckningar eller sista andetag (en agonal suck) – det är kroppens naturliga reaktion och inte ett tecken på smärta.

Du får all den tid du behöver både före och efter, och jag stannar gärna kvar tills du känner dig redo.