Hund / Katt

Jag vet hur viktig grundlig och empatisk vård av ditt djur är för dig som djurägare. Jag arbetar mot att bygga en positiv miljö och iaktta veterinär/klient relationen, med den respekt som det kräver. Jag betraktar utbildningen av ägaren som ett prioriterat mål och strävar mot att hålla mina klienter uppdaterade angående vården omkring deras djur.

Förutom akupunktur utför jag också vanliga veterinära uppgifter såsom vaccinering av valpkullar, hälsointyg, utfärdande av pass, blodprov osv. Jag har inte tillgång till djupgående diagnostik, men hänvisar dessa till Öresunds Veterinärklinik i Malmö, Telefon 040- 49 50 60.

 

Fotograf: Mickan Palmqvist

Fotograf: Mickan Palmqvist

 

Första besöket

Som valp/kattunge infinner sig det första besöket oftast när djuret har nått 8 veckors ålder och ska lämna sin mamma. Valpen kommer ofta i sällskap med sin mamma och sina kullsyskon till detta första besök. Kattungen ska stanna hos sin mamma tills de är 12 veckor, så även dessa kommer i sällskap med sina syskon vid sitt första besök. De blir då grundligt undersökt med ett medföljande hälsointyg till sin nya ägare, blir chippad (enligt lag) och vaccinerad. Nästa besök är ofta med sin nya ägare 4 veckor senare. Efter detta är hunden/katten lämpligt grundvaccinerad för att vistas i Sverige och nästa återbesök är efter 1 år.

Detta första besök kan med fördel göras i hemmet, för att underlätta dig som djurägare. Sedan djurens immunförsvar stressas av vaccinationen, rekommenderar jag att inte ge bort djuren till sina nya ägare de första dagarna efter vaccinationen för att undvika ytterligare en stressfaktor för djuret.

Till toppen ↑

Årlig undersökning

Den årliga undersökningen är ett av de bästa sätten att övervaka ditt djurs hälsa på och fånga problem innan de blir till stora oöverkomliga problem som påverkar hälsan.

 Blodprov tas ut för att värdera organens livskraft. Bl.a. kan sköldkörtlen vara nersatt med 70 % innan det kan ses på utsidan av hunden. Kan detta fångas några år innan sköldkörteln är ur funktion kan många biverkningar undvikas och sjukdommen eventuellt helt undvikas med rätt förebyggande behandling.

Vaccinering kan utföras samtidigt som denna årliga hälsoundersökning.

Till toppen ↑

 Vaccination

Vaccination är första försvaret mot många (ofta dödliga) sjukdomar som kan påverka ditt djur och i några tillfällen även människor också.

Att ha ett bra skydd är viktigt. Den mest använda vaccinationen hos hund är ett kombinationsvaccin mot valpsjuka, hepatit, parvovirus och även mot parainfluensa. Hos katt är den mest använda vaccinet en kombination mot kattpest, rhinotrakeitvirus och calicivirus.

För att förhindra att ditt djur övervaccineras finns numera ett blodprov som kan visa om djuret behöver en ny dos eller kan vänta till året efter. Jag rekommenderar detta framför en vaccination som i kan bidra med tråkiga biverkningar som nersatt välbefinnande och aptit, feber och i sällsynta fall även nysningar, kräkningar och/eller anafylaktisk chock.

Ska du resa utomlands med ditt djur gäller särskilda regler.  Läs nedan.

Till toppen ↑

Resa utomlands

Ska du resa utomlands med ditt djur gäller särskilda regler för varje land du reser till.

I Sverige gäller att alla djur som ska resa, ska ha ett pass. Förutom passet ska de vara Rabiesvaccinerade, sedan vi inte har Rabies i Sverige. Denna process tar ungefär 5 månader, så var ute i god tid! I annat fall får ditt husdjur stanna hemma, då det inte kan komma in i Sverige efter det har rest ut.

Kontrollera respektive lands krav i god tid innan du reser. Du kan ha stor hjälp av Jordbruksverkets hemsida som länkar till de flesta länders myndigheter.

Jordbruksverkets hemsida

Det är viktigt att inte föra med sig smitta till eller från landet du reser till. Både med hänsyn till ditt eget djur, dig själv, men också samhällsmässigt kan det ha stora konsekvenser att sprida sjukdomar till regioner som inte har varit utsatt för smittan tidigare.

Till toppen ↑

Munhälsa

Periodontal sjukdom är en av de mest vanliga sjukdomar hos hund och katt. Ungefär 85% av hundar och katter har någon form av denna sjukdom och är utsatta för smärtan, dålig andedräkt och tandlossning som kan följa med. Kroniska infektioner kan sorida sig till hjärta, lungor, lever och njurar var de kan göra ännu större skada. Även om tandsten kan tas bort på djuren föredrar jag att förebygga. Det finns många sätt att göra detta på.

Borsta: Bästa sättet att förebygga ansamling av tandsten och resulterande tandköttsinflammation, är att borsta tänderna dagligen. Jag har vad du behöver för att kunna borsta dagligen.

Viktigt! Använd inte vanlig tandkräm som är avsedd för människor till ditt djur. Det innehåller flour som kan skada ditt djur.

Tandtugg: Nästbästa sättet att förebygga är att ge djuren ”tandgodis”, som innehåller enzymer som bryter ner och förebygger ansamling av tandsten.

Till toppen ↑

Guide till livskvalitet

Ibland kan det vara nyttigt att som ägare ta en titt på sitt husdjurs livskvalitet. Klicka här för att ladda ner en blankett som kan hjälpa dig att värdera livskvaliten.

Till toppen ↑

Ett sista farväl

När det är dags att ta ett sista farväl av ditt älskade djur, bistår jag med den hjälpen. Vid behov kan du boka tid, så kommer jag hem till dig och ditt djur får vara på sin favoritplats och känna sig trygg in i det sista.

Om du så önskar kan jag ta hand om kremeringen.

Till toppen ↑