Hästpraktik

Hästpraktiken är ambulatorisk, vilket vill säga att jag har det mesta i bilen för att kunna behandla och diagnosticera de mest vanliga åkommor hos häst.

För mer specialiserad diagnostik kan jag om detta är avtalat innan besöket, ta ut prov och skicka till laboratorie. För avancerad hälthetsdiagnostik, rekommenderar jag att ni kontaktar en hästklinik som har adekvat anläggning och rutin för detta.

Hästtandvård

Regelbunden och grundlig tandvård är viktigt för att behålla hästens prestationsnivå och sundhet. Allvarliga tand- och munhålesjukdommar kan pågå i flera år utan klara symptom för djurägaren. Precis som med allt annat, är det bättre att förebygga än att behandla, därför rekommenderas regelbundna tandeftersyn på intervaller mellan 3-12 månader beroende på den enskilde hästens behov.

Hästens tänder växer konstant hela livet med ca 3 mm om året. I naturen kan den vilda hästen själv slita ner sina tänder normalt, då den här använder ungefär 20 timmar i dygnet på att söka och äta grova födoämnen.

Människans moderna sätt att ha häst, ger inte hästarna utrymme att använda sina tänder tillräckligt för ett bra slitage.

Därför växer de många gånger onormalt och bildar tandspetsar, krokar, vågbett och annat. Dessa åkommor kan skada tunga, kind samt käkled och är därför ofta smärtsamt för hästen.

Har du upplevt ett av följande symptom hos din häst:

  • Oförklarlig viktnedgång
  • Många hela korn i avföringen
  • Nedsatt aptit
  • Tappar foder eller lägger foder i vattenkoppen
  • Kolik t.ex. förstoppningskolik
  • Tuggbesvär – kan visa sig genom att hästen lägger huvudet på sned, saglar eller tar mycket lång tid på sig att äta
  • Ridproblem – i form av problem med att ”gå på bettet”, med att lägga sig fram och ner, huvudskakningar, ”tvärar” på bettet eller motsätter sig att böja sig på en eller båda volterna..

I så fall är det relevant att undersöka hästens tänder av din veterinär!

Inför tandvårdsbehandlingen ges hästen lugnande medel så att en fullständig munhåleinspektion kan utföras.

Ha gärna hästens träns nära till hands vid besöket, då bettläget inspekteras och bettskador dokumenteras. Det kan då vara av stort värde att bedöma det bett hästen arbetas med.

Veterinären är under utbildning till HästOdontolog på SLU i Uppsala.

Akupunktur

Hästar har mycket muskler och används oftast som rid- och/eller draghästar. De belastas och har ofta muskelsmärtor, som i längden kan påverka deras rörlighet och hälta uppstår.

Genom akupunkturen kan mycket av smärtan avhjälpas med regelbundna behandlingar. Hästar som inte vill ha akupunkturnålar får istället Laserakupunktur med likvärdig effekt.

Hur många behandlingar som krävs är mycket individuellt och beror mycket på både häst och ägare, samt om problemet har pågått under längre eller kortare tid. En del hästar är återställda efter en behandling, medan andra behöver flera behandlingar som fasas ut med längre intervall, men kräver fortsatt behandling (kanske 2-4 gånger årligen) resten av livet.

Vilka åkommor eller störningar som kan avhjälpas med akupunkturen kan du läsa mer om här.

Varmt välkommen att boka tid

Fotograf: Mickan Palmqvist

Fotograf: Mickan Palmqvist